4 Mar 2011

CARA MANDI

ADAB DAN CARA MANDI WAJIB

UNTUK MANDI WAJIB IA MEMPUNYAI PERATURAN-PERATURAN SERTA SUSUN CARA YANG TERSENDIRI. PERATURAN-PERATURAN INI HENDAKLAH DIPATUHI UNTUK MEMPASTIKAN MANDI WAJIB ITU LENGKAP DAN MENURUTI HUKUM-HUKUM DAN CARANYA, MAKA MANDI ITU TIDAK SAH. SEKIRANYA TIDAK SAH, MAKA SELAMA ITULAH KITA BERADA DALAM HADAS BESAR.

CARA-CARA ATAUPUN PERATURAN MANDI JUNUB SEPERTI BERIKUT:

1.       SEWAKTU HENDAK MANDI KITA HENDAKLAH MENGHADAPKAN BAHAGIAN MUKA KE ARAH KIBLAT. KITA MULAI DENGAN MEMBASUH DUA TANGAN SEBANYAK TIGA KALI. SELEPAS ITU KITA BASUH KEMALUAN KITA (ISTINJA), KITA BUANG SEGALA KOTORAN SEPERTI HINGUS, MANI, MAZI ATAUPUN BENDA-BENDA KERING YANG TERLEKAT DI KEMALUAN YANG BOLEH MENGHALANGI AIR DARIPADA MERESAPINYA.
2.       SESUDAH BERSIH DEMIKIAN, KITA HENDAKLAH MENGAMBIL WUDUK SEPERTI WUDUK UNTUK SEMBAHYANG DENGAN NIAT: “SENGAJAKU BERWUDUK UNTUK MANDI WAJIB, SUNNAT KERANA ALLAH TA’ALA.”
3.       SESUDAH BERWUDUK DENGAN LENGKAP, GAYUNGKANLAH AIR DENGAN UCAPAN BISMILLAH KITA UCAPKAN LAFAZ NIAT MANDI WAJIB SEPERTI:

“SENGAJA AKU MENGANGKAT HADAS BESAR UNTUK MEMBOLEHKAN AKU MENGERJAKAN SEMBAHYANG, DIWAJIBKAN ATAS AKU KERANA ALLAH TA’ALA.”

4.       CURAHKANLAH AIR KE TUBUH KITA SERAYA MENGUCAPKAN BISMILLAH DAN SEBAIK AIR JATUH KE TUBUH KITA, KITA NIAT SEPERTI BERIKUT: “ SENGAJA AKU MENGANGKAT HADAS BESAR, UNTUK MEMBOLEHKAN AKU SOLAT YANG DIWAJIBKAN KE ATAS AKU KERANA ALLAH TA’ALA.”
5.       PASTIKAN AIR MEMBASAHI KE SEGENAP ANGGOTA KITA TERMASUK DI CELAH-CELAH KUKU, JEJARI, TELINGA, LIPATAN PERUT DAN MANA-MANA SAHAJA TEMPAT YANG DIKIRA SUKAR UNTUK DIRESAPI AIR. DAN HENDAKLAH PASTIKAN SELURUH ANGGOTA KITA DIRESAPI AIR KETIKA MANDI JUNUB IINI. SEKIRANYA, ADA BAHAGIAN YANG KERING, TIDAK DIRESAPI AIR, MANDI KITA TIDAK SAH.

KALAU MANDI DALAM SUNGAI ATAUPUN KOLAM RENANG YANG CUKUP SUKATANYA, KITA HANYA CUKUP SETAKAT MENYELAM SEBANYAK DUA TIGA KALI SAHAJA SAMBIL NIAT. BAGI PEREMPUAN KALAU BERAMBUT PANJANG, PASTIKAN AIR MEMBASAHI KULIT KEPALANYA.

SETELAH SELESAI SEMUANYA, MAKA UCAPKANLAH, MAKSUDNYA:

“ AKU BERSAKSI BAHAWA TIADA TUHAN MELAINKAN ALLAH, DAN MUHAMMAD ITU ADALAH PESURUH-NYA.”

SETELAH ITU SELESAILAH MANDI JUNUB DAN BOLEHLAH KITA MELAKUKAN AMAL IBADAT KEPADA ALLAH SEPERTI BIASA.

CATATAN:

ADALAH TIDAK DIGALAKKAN UNTUK MELAMBAT-LAMBATKAN MANDI JUNUB. INI  BERDASARKAN KEPADA SABDA NABI SAW YANG ERTINYA;

DARI ALI R.A. DARI NABI SAW BELIAU BERSABDA:

“MALAIKAT RAHMAT TIDAK AKAN MASUK KE RUMAH YANG DI DALAMNYA ADA GAMBAR ATAU PATUNG, DAN YANG DI DALAMNYA ADA ORANG YANG BERJUNUB.” RIWAYAT ABU DAUD, AHMAD, AN NASAAI, IBU HIBBAN.

DALAM HADIS LAIN PULA ADA MENGATAKAN YANG ERTINYA:

“DARI AMMAR YATSIR R.A. BAHAWASANYA RASULLULLAH SAW TELAH BERSABDA: TIGA ORANG, YANG MALAIKAT RAHMAT TIDAK AKAN MENGHAMPIRINYA, IAITU, MAYAT ORANG KAFIR, ORANG YANG MELUMURI BADANNYA DENGAN KHALUQ, DAN ORANG-ORANG YANG BERJUNUB (MELAMBAT-LAMBATKAN MANDI WAJIB) MELAINKAN KALAU IA BERWUDUK.” – RIWAYAT ABU DAUD.

OLEH KERANA ITU SEGERAKANLAH MANDI JUNUB UNTUK MENDAPAT BERKAT DARIPADA ALLAH TA’ALA.